6 frågor till Martin Nordin som nyligen släppt boken Gröna Burgare

Martin Nordin arbetar till vardags med marknadsföring och kommunikation på Ikea men är numera också matkändis på instagram. Över 14 000 följer hans konto där han lägger upp vackra maträtter som han lagat själv. Här ställer vi 6 frågor till Martin Nordin om hans bok – Gröna Burgare.

Foto: Oscar Falck/Bonnier Fakta

Du verkar galet intresserad av att laga mat. Hur kommer det sig?
Min mamma, mormor och farmor lagade alltid mycket mat när jag var liten och jag hängde för det mesta i köket. Jag lagade nog inte så mycket då men var alltid fascinerad av dofterna, ljuden, värmen – kunde hänga där i timmar. Jag har starka minnen från när följde med till någon gård för att köpa ägg och grönsaker eller bara till affären för att handla.
– I mitt vuxna liv har intresset gått upp och ner men har intensifierats de senaste åren mycket tack vare instagram. Instagram har varit en otrolig källa till inspiration men även bekräftelse såklart, det är mäktigt när någon man ser upp till i matvärlden går in och gillar det man lagt ut.

Hittar du på egna recept eller inspireras du av andra?
Jag inspireras jättemycket av andra, som sagt har instagram de senaste åren varit en stor källa, men även många restaurangbesök. Det känns som om jag har kommit till en nivå där jag kan läsa av en rätt och återskapa den själv i mitt kök. Kanske inte alltid på samma nivå, men ibland med en ”tweak” som kanske blir till något bättre. Jag ställer gärna frågor om jag får chans att prata med någon i köket.

Hur menar du då?
I boken finns en burgare som är väldigt inspirerad av en rätt jag åt på Agrikultur i Stockholm. Det är många burgare i boken som är inspirerade av rätter jag ätit på restauranger, inte minst i Malmö, från ställen som Saltimporten och Bastard. Sen har jag turen att omge mig med många vänner som kan och är intresserad av mat.

Varför blev det just Gröna Burgare? Du är väl inte vegetarian?
Jag har ganska länge känt en inre utmaning av att få till vegetariska rätter och få folk att gå igång på det lika mycket som de gör på mer klassiskt köttcentrerad mat. Jag störde mig på att vissa av mina vänner, som är vegetarianer, alltid fick ta med sig sina frysta qournbiffar vid sidan om, så jag vände på tanken. Jag satte grönsaken i fokus och lät mina köttvänner ta med sig lite extra kött istället.
Och anledningen till just burgare, förutom att det inte fanns en annan bok på just det området, är kopplat till hur jag gillar att laga och äta mat med vänner. Att alla ska vara med i processen. En måltid ska vara social och ”nerdukad”. Det bästa är såklart när alla tar med något till middagen. Jag älskar idén om den svenska knytis-modellen, det demokratiska i det, att ingen ska känna sig utanför eller att de inte räcker till. Restaurangvärlden, kändiskockar och mattävlingar på tv har fostrat flera generationer av ”the one man show”. Jag hoppas att vi får se ett skifte där, men det kanske inte blir bra TV.

Vad är viktigast för instagram – att maten är god eller att bilden är snygg?
Jag lägger kanske ut 70 procent av det som var ämnat att hamna på instagram, och oftast ratas bilderna för att de inte blev tillräckligt snygga, men jag skulle aldrig lägga ut något som inte var gott.

Har nu några kommande matprojekt?
Nej faktiskt inget konkret, det har varit mycket på mitt dagjobb också och arbetet med boken och efterspelet har varit mer än tillräckligt. Men självklart är jag sugen på att göra mer och hoppas att jag får förtroendet igen att göra fler böcker ; )

Martins instagram hittar ni på @martin_nordin. Och här hittar du recept på svärtad raclettburgare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se