Jag är faktiskt ett fan av lutfisk på jul, men kan förstå de som tycker att den traditionella varianten är lite trist. Årets Kock 2015 har skapat ett spännande recept på lutfisk-tostada inför stundande storhelger. Känns definitivt värt att prova!
Förrätt, 4 personer
500 g lutfisk
Chipotlemajonnäs:
3 chipotle-chilifrukter
1 msk tomatpuré
3 dl matolja
1 ägg
1 tsk senap
1 lime
Limesyrad silverlök:
1 silverlök
2 lime
2 tsk socker
1 tsk oregano
Till servering:
4 torkade eller friterade tortilla
1 avokado
1 kruka koriander
5 rädisor
salt
Gör så här:
Vattna ur lutfisken cirka 4 timmar, tillaga fisken i ugn under folie på 200 grader i 25 minuter eller 10 minuter i mikro på full effekt. Låt fisken svalna i sin vätska och plocka sedan ner lutfisken i mindre bitar. Salta före servering.
Chipotlemajonnäs: Värm upp oljan med chili och tomatpuré till det börjar bubbla. Låt svalna och sila sedan av chilin.
Vispa ihop ägg, senap, limejuice och en nypa salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknat. Smaka av med salt.
Limesyrad silverlök: Skala och skiva silverlöken fint, pressa över limen och strö på sockret. Krydda löken med oregano och låt dra till servering.
Servering: Skiva avokadon och dela rädisorna.
Toppa chipsen med lutfisk, silverlöken, chiptlemajonnäsen, rädisa, avokado och garnera med koriander.
Receptet är framtaget av Lutfiskens vänner av: Thomas Sjögren, Årets Kock 2015
Foto: Magnus Sandberg
Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se