The Nutmeg House – en ambitös hemmakrog

Kockar som driver restaurang hemma har jag länge fascinerats av. Kanske för att jag själv aldrig skulle komma på tanken att bjuda hem främmande människor till mitt stökiga radhus. Detta hindrar mig förstås inte från att besöka hemmakrogar, om än inte så ofta. Jag har varit hos Husmor Lisa på Vaxholm, men hennes hus är så stort att det nästan känns som om man sitter på en vacker skärgårdskrog och inte hemma i hennes bostad.

Hos Christoffer Magnusson Domeij är det lite annat. Hans The Nutmeg House ligger på Muskotvägen mitt i ett villakvarter. Christoffer är en person som till vardags jobbar som konsult för bland andra Apollo och som var med i Stockholm Culinary Team när de tog hem guld i mat-OS i Erfurt 2012. Nu bor han i Västerås med fru och barn.

Egentligen vet jag inte vad jag ska förvänta mig av kvällen. Jag och Christoffer har inte setts på några år, men visst är han fortfarande en duktig matlagare. Hans hemmakrog tar max 12 platser och han arbetar ensam i det vackra, lantliga köket. Musiken är dämpad och de levande ljusen tända. Så, vi slår oss helt enkelt ner för en trevlig kväll i okända människors sällskap.

 

Välkommen till bords!

 

”French toast” med silverlök och chilimajonäs.

Kolbakad kolrabbi glaserad äppelvinäger och smör tillsammans med äpple och buljong på rökt Frida-äpple och rostat kycklingskinn.

Tunt skivad svartrot lätt blancherad med citron och smör, dragonmajonnäs, hummermajonnäs, dykfångad pilgrimmussla, torkad romsäck och hummervinaigrette.

Skrei med sparris, ramslök, spenatpuré, vitvinssås och potatisskruv.

Gammel Pärsost från Värmland med solrospraliné och lingon.

Rabarbersorbet, hibiskusinkokt rabarber, vitchokladskum, rostad sesamcréme och hibiskusflarn.

Hemgjorda praliner och saltkola till kaffet.

Christoffer Magnusson Domeij.

Det råder ingen tvekan om att The Nutmeg House är en ambitös hemmakrog. Här lagas mat på en nivå som ligger över den normala – inte ens ens en avancerad amatör skulle klara av detta. Och efter middagen lämnar vi Muskotvägen med en behaglig mättnad, nöjda över att vi åkt 10 mil från Stockholm och hittat den här pärlan i ett villakvarter i Västerås.

Hemmakrogar betygssätts inte, men här kommer några tankar:

Bäst: Skreien + den spännande solrospralinén.
Bäst II: Jag trodde att det skulle bli en overload av grädde och smör, men så blev det inte.
Bäst III: Fantastiskt goda efterrrätter.
Sämst: Ok, jag satt inte så bekvämt på en bänk utan ryggstöd.
Sämst II: Jag tillfrågades inte om allergier – vilket ändå var helt ok eftersom det inte var några hasselnötter i maten.
Övrigt: Jag känner mig ofta obekväm med att tillbringa en hel middag med människor jag inte känner. Trots detta utsätter jag mig för detta då och då, och det fungerar för det mesta utmärkt. Kvällens samtalsämnen var främst kaffe, vin, resor och husbilssemester.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se