Punk Royale – landets mest prisvärda berg- och dalbana

På engelska heter det ”value for money”, på svenska låter ”prisvärt” inte lika sexigt. Ändå är det en otroligt viktig del av en måltid! Vad är då prisvärt? Det är självklart subjektivt men för mig kan det handla om allt från en vällagad hamburgare för 100 kr till en stjärnbeströdd krogupplevelse för 3000 kr.
Första gången jag satt i en matjury ställde jag frågan: Vad står 100 poäng för? Svaret löd: Det bästa du någonsin ätit.

Här på bloggen sätter jag max fem poäng för prisvärdhet. Det innebär att jag jämför alla mina upplevelser med det mest prisvärda – med andra ord ett besök på Punk Royale. Först gången jag gick dit var en varm kväll i juli. Halvvägs in i middagen var jag nöjd som en pösmunk – god mat, lyxiga råvaror och alldeles för mycket vin och när notan kom kändes det som om jag vunnit på lotto. 1200 kr per person för mat och dryck. Det här var två år sedan. Sedan dess har jag återkommit ett antal gånger (trots att priset gått upp med 200 kr). Jag har också lärt känna krögarna Joakim Almqvist och Kalle Nilsson. Gillar att de är två respektlösa men samtidigt ödmjuka, hängivna matlagare.
Mitt senaste besök var helt spontant – man kan säga att jag gled in på ett väldigt sent avbok.

Jag öppnar dörren till Folkungagatan 128. Det dova skenet från levande ljus, den intima stämningen och höga musiken får mig alltid att stanna upp och tveka några sekunder innan jag stiger in. Rökmaskinen pyser ut ånga och jag slår mig försiktigt fram till min plats. I den dörrlösa entrén till köket ser jag hur kockarna arbetar för högtryck. Och snart förstår jag varför. Tempot har skruvats upp under aptitretarna. Jag hinner inte avsluta den första rätten förrän den andra kommer in. Bränner mig lite på tungan när jag fullkomligt slänger i mig den gratinerade hummern som serveras i gjutjärnspanna.
– Det är det här som är total överkörning, säger Jocke.
Men hallå, låt mig njuta!, tänker jag. För aptitretarna är underbart goda. Ostbågen med poppat svål, den gratinerade hummern och den halstrade sparrisen med torkade nässlor.

Smakmässigt är jag och Punk Royale fortfarande BFF. Men ju längre in i middagen vi kommer, desto högre blir smakerna och när huvudrätterna gör entré blir sältan kraftigt påtaglig. Jag försöker att balansera upp genom att dricka vin, vilket fungerar hyfsat bra. Jag är visserligen överkänslig mot salt, men jag vet också när det har gått lite för långt. Svenska kockars förkärlek för salt har jag fått känna på ett antal gånger. Och svenskar verkar i allmänhet ha en högre salttröskel än jag. Kanske beror det på mina asiatiska gener, vem vet?
När vi kommer till desserterna lugnar måltiden ner sig. Efter lite gruff har jag och Punk Royale återigen funnit varandra. Vi sluter fred och jag njuter av friterad banan med glass och deras magiskt goda ”bullar med mjölk”.

När jag kommer hem dricker jag fyra stora glas vatten. Åh, det måste vara saltet, tänker jag. Men när jag vaknar morgonen därpå kommer den där märkliga känslan krypande … Längtan efter att få besöka Punk Royale – bara en gång till!

 

Vi börjar med ett glas skumpa.

 

Oliver marinerade i lime och yuzu samt soppa på syrade gröna ärtor.

Ostbågar – puffad svål och ost.

Kaviar och vodka – love it!

Fransk omelett, potatis, picklad gul lök, stenbitsrom och frasig kålrot.

Halstrad sparris och torkade nässlor.

Nyrökt mozzarella, mango och libbsticka. (Stockholms just nu mest populära kombo – mozzarella och mango)

Ostron och frusen rabarber.

Stekt blodvåffla med ål och rödingrom.

Anklever au Torchon med nypon på brioche.

Kåldolme på havskräfta.

Pilgrimsmussla, kräm på potatis och inkokt majrova.

Lammsadel med frusen feta och baba ganouch.

Flamberad banan med maräng och glass.

Bullar med mjölk och ett glas iskall punch.

 

Följande rätter är inte med på bild:
Glaskrabba med gurka, chili och krispig kycklingskinn
Gratinerad hummer
Tryffel, hummer och karljohansvamp
Minimajs med tryffel
Pannkakssoppa med dashi, bacon och rotfrukter
Piggvar med bränd grädde, puffat ris och omogna jordgubbar
Pepparrot och lagerblad
Bloody Mary
Pina Colada
Chokladboll

På Punk Royale råder mobil- och fotoförbud. Mobilen åkte ner i kassaskrinet men jag lyckades få dispens för min lilla kamera.

Betyg
Mat: 7,5/10
Dryck: 6/10
Service: 9/10
Prisvärdhet: 5+/5
Övrigt: Drycken på Punk Royale kan egentligen inte betygsättas då dryckespaketet innehåller från snaps till öl, vin och punch – och serveras i expressfart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se