Råbaren på TAK – en middag med utsikt

Råbaren på TAK – en middag med utsikt: Jag har tidigare besökt Tak, Unn och druckit rosévin på Tak:s uteterrass – men den lilla Råbaren, på samma våning som takterrassen, har jag helt missat.

Den ligger inomhus innanför den stora baren  – med utsikt över Petter Stordalens senaste stora rooftop-projekt, Stockholm under stjärnorna. När jag besöker Råbaren är matchen Sverige-Schweiz precis slut. Svenska flaggan vajar och stämningen är hög. Sommarens fina väder har givit takbaren en rekortpublik. Själv slår jag mig ner vid det lilla barköket och inser att Raw Bar Experience inkluderar sex rätter och kostar 525 kr – vilket känns ytterst prisvärt. Något som förstås beror på om maten håller hela vägen. För mig är pris i relation till kvalitet alltid viktig. Jag kan äta något billigt, men om det är riktigt dåligt är jag ändå missnöjd. Eller äta något riktigt bra, betala dyrt och likafullt känna mig lite lurad.

Hur som helst. Stämningen i Råbaren är avslappnad, och maträtterna bygger på en huvudingrediens som är rå eller nästan rå. Precis som på Tak är Råbaren Japan-inspirerad. Jag njuter gärna av råa ingredienser och inser snabbt att Råbaren passar mig utmärkt. Huvudingredienserna i dagens meny är: ostron, hälleflundra, tofu, biff och lax. Rätternas kompositioner är relativt enkla, men väl avvägda. Det är gott, balanserat och lättillgängligt. Jag tror att Råbaren har fått stå i bakgrunden av sina storasyskon Tak och Unn, och kanske är det därför den lite obemärkt haft tid att hitta sin form.

Kreativ ledare på Råbaren är Frida Ronge, vars ande svävar över Tak:s alla krogkoncept. På Råbaren har hon skapat en liten pärla – som är  kreativ, prisvärd och tilltalande.

Börjar kvällen med ett glas mousserande sake.

Ostron med yuzu, soja, sesam och gurka.

Sashimi på Sterling-hälleflundra, kolrabi, rädisor, ponzu-dressing och riven pepparrot.

Tofu, avokado, laxrom, dashi, ponzu och sesam-bonito.

Biff tataki på innanlår, gurka, vattenkrasse, wasabi-olja, ramslök och bovete.

Soja- och mirin-marinerad lax, ris, forellrom, kålrotsgari, sesamemulsion och furikake.

Matcha-glass, mirin- och lavendermarinerade jordgubbar, havre och grädde.

 

Råbaren på TAK – en middag med utsikt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se