Hantverkets Stefan Ekengren – mellanrätternas maestro

När Hantverket öppnade för snart ett år sedan var jag ganska ointresserad. Jag kan inte svara på varför men jag struntade i pressvisningen. Hade tänkt besöka restaurangen rent privat vid ett senare tillfälle. Jag gör ofta så. Pressvisningar är inte representativa för restaurangens kvalitet, då de görs speciellt för oss journalister. Hur som helst, det där privata besöket på Hantverket blev inte av.

För ett par månader sedan fick Hantverket en ny kökschef – man hade värvat Stefan Ekengren från Görvälns slott, Han intog köket tillsammans med några medarbetare, som följde med honom från den gamla till den nya restaurangen. Detta gjorde mig förstås nyfiken eftersom jag ätit på Görvälns slott vid ett flertal tillfällen. – och  varit väldigt nöjd. Dessutom är Stefan krönikör i Gourmet samt varit med i min och Daniellas podcast. Trots detta missade jag pressmiddagen men bokade istället in mig på aw med en vän i fredags.

Hantverket är en större restaurang än jag räknat med, upp till cirka 90 platser med en stor köksbar. Inredningen är sober i mörka färger och trä. vilket ger en lite strikt hotellkänsla. Köksbaren känns desto mer inbjudande.
Några av rätterna på menyn har Stefan tagit med från Görvälns, bland annat en soppa på grön tomat. kålrabbi och pepparrot. Förra gången jag åt den serverades den med ostron, den här gången med pilgrimsmussla. Personligen var jag mer förtjust i rätten med ostron (eftersom jag älskar ostron) men den var himmelskt god även denna gång. Tomatsoppan är så fräsch, frisk och läskande att jag bara vill ha mer! Champinjonbuljongen med svampnudlar och primörägg är också en rätt jag gärna beställer igen liksom den tunt skurna råbiffen.

Stefans mat är lätt att tycka om. Rätterna är enkla utan att vara simpla. De är goda, vällagade och unika –  vilket alltid är en anledning till att återvända. Det jag kan sakna från Görvälns slott är den intimitet som fanns i matsalen och som gör Stefans energiska personlighet en större rättvisa.
Det jag vill lyfta fram i det här inlägget, och som jag är extra glad över, är att Ekengren har skapat en meny där mellanrätter är mellanrätter. Där priserna ligger mellan 125-180 kronor/rätt och där du faktiskt blir mätt på snacks, två rätter och eventuell dessert. Här finns också en lång meny, vilket gör att du enkelt kan återkomma inom en snar framtid för helt nya upplevelser.

Snacksbricka: Hasselbackspotatis med löjrom, syrad grädde och färsklök. Pariservåffla med vispad kycklinglever, portvinslök och hallon. Tamago med skreitorsk med picklesmajonnäs, Västerbottenost och fänkål.

Champinjonbuljong och svampnudlar med primörägg.

Tartar av sotade pilgrimsmussla med grön tomat, kålrabbi och pepparrot.

Nästan rå strömming med akvavit, böckling, potatiskrutonger och störkaviar-

Tunt skuren råbiff med jordärtsskocka, gruyère och hasselnötter.

Bakad chokladkräm, gräddfilsglass och rostad havre.

 

Stefan Ekengren.                                                   Foto av Ekengren: Hantverket

 

Betyg:

Mat: 7,5/10
Dryck: 7/10 (finns både vin och drinkar att välja mellan)
Service: 4/5
Prisvärdhet: 4/5
Övrigt: Nästa gång provar jag svampsmörgåsen, isbergssalladen och bläckfisken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se