Vegolunch i raketfart på Derelict

Hyllade restaurang Derelict i Stockholm är en liten oas med den kraftigt trafikerade E4:an utanför. Kontrasten till bilar och betong blir påtaglig i den charmiga lokalen med stora fönster och tegelväggar. Det är första gången jag är här. Har inte haft någon längtan till en vegetarisk krog eller ytterligare en restaurang i lite nynordisk stil – men när möjligheten till en presslunch dök upp blev jag förstås nyfiken. Derelict har nämligen börjat servera lunch – för 495 kronor ska sju rätter och en aptitretare serveras inom loppet av 40 minuter. Krögarna Erik Löth och Mattias Malmkvist kallar denna för Formel 1-lunch. Själva idén passar egentligen inte mig alls. Jag äter ganska långsamt och har har svårt att ta till mig den vegetariska våg som sveper över Matsverige. Idén till att laga en helt grönsaksbaserad måltid fick Mathias under ett besök på L’Arpege i Paris i somras.

Nåja, jag tänker inte vara negativ utan slår mig ner med ett öppet sinne. Fler av rätterna bygger på en råvara – men serverad i olika former och texturer. Aptitretaren är soppa, chips och kräm på jordärtsskocka. Sedan följer morot serverad långbakad, rå och i skumform.

En måltid på sju rätter utan kött, fisk eller skaldjur känns lite som att äta en avsmakningsmeny utan huvudrätt, men vad gör väl det. Varje rätt i sig är ett litet njutbart mästerverk. Och efteråt berättar Mathias att man får stanna längre än de där 40 minuterna om man inte vill äta i Formel 1-fart – och det är jag väldigt tacksam för.

Matsalen dukas om till ett community table under lunchen där alla gäster serveras samtidigt.

Morot – lånbakad, rå, som skum med ättika.

Rökt 62 graders-ägg, pannsotad vitkål, pepparrot.

Variationer på lök och stensöta.

Amadine-potatis serverad med …

Hokkaido-pumpa, hasselnötter och mjölksyrad slingerkrasse.

Magiskt goda desserter. Först ut var en crème brûlée på getost med hjortron.

Lunchen avslutas med en vansinnigt god hjortronsufflé.

Jag är otroligt svag för vällagade desserter och kan tänkta mig att komma tillbaka enbart för dessa. Vi var få matskribenter på plats, men vill du läsa mer kan du spana in Lisa Förare Winbladhs inlägg på Taffel.se.

Pressluncher betygsätts inte men här kommer några kortfattade tankar.

Bäst: Hokkaidopumpan samt crème brûlée på getost.
Minst bra: Pinnbrödet till aptitretaren.
Övrigt: Derelict har fått full pott, 6/6, av SvD medan DN gav dem 3/5.
Kan jag tänka mig att återkomma?: Ja, definitivt.
Websida: www.derelict.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se