Chambre Séparéé i Gent – Kobe Desramaults har öppnat nytt

Kocken Kobe Desramaults stängde förra året tvåstjärniga In De Wulf i belgiska Dranouter. In De Wulf var en matdestination som, likt Fäviken, lockade foodies från hela värld. Krogen och hotellet var ett stort framgångsrikt projekt men Kobe behövde en nystart. Efter sista service den 11 december 2016 påbörjade Kobe omgående renoveringen av den plats i Gent där han idag driver nyöppnade Chambre Séparée. Att nya krogen öppnades i Gent är inte så konstigt eftersom Kobe redan driver De Superette och De Vitrine (ett bageri och en enklare krog) i samma stad.

Chambre Séparée har endast 16 platser, placerade likt en bardisk kring det öppna köket – där vi finner en stor vedugn och grillar med höj- och sänkbart galler.
Jag hann tyvärr inte till In De Wulf innan stängning men maten på Chambre Separée håller förstås en väldigt hög nivå – ja, delvis tvåstjärnig klass. Visst kan jag skönja vissa barnsjukdomar, om än små.

När jag sitter på Chambré Separée är det svårt att låta bli att fundera över just Michelin. Satsar han på stjärnor eller inte? Ärligt talat tror jag inte att han bryr sig särskilt mycket –  å andra sidan flirtar han med den franske däcktillverkaren i både ostbricka och en udda brödservering. Men ingen viker min servett när jag går på toa, det finns ingenting att ställa väskan på och servicen på slutet ger ett lite förvirrat intryck. Desserterna är ganska okomplicerade – till skillnad mot de flesta övriga rätter. Middagen är dock över förväntan. Trots att vi hittar konceptet med grill och vedugn lite överallt i världen lyckas Kobe presentera nyskapande, personliga och otroligt delikata rätter. Desramault är en kreativ talangfull perfektionist i köket och det märks hela vägen till ut till tallriken. Jag kan definitivt rekommendera ett besök på Chambre Separée, för Kobe bjuder på en avsmakningsmeny ni sent kommer att glömma. Det gör i alla fall inte jag!

Här är några favoriträtter under kvällen:

Kobe Desramaults in da house!

Restaurangens lounge där du kan njuta av en drink innan maten och kaffe efter.

Tomat-dashi infuserad med örter från trädgården.

Zucchini, gråa Nordsjöräkor och rapsfrö. Serveras med en dryck på krasse.

Rökt belgisk kaviar med blomkål och getmjölk.

Första serveringen av havskräfta. Råa klor på bädd av is. Andra serveringen var stjärten.

Tredje serveringen var juicen på huvudet. Kobe använder en liten ankpress för att få ut all den goda saften.

Shot på havskräfthuvud.

Hummerstjärt med egenkärnat smör.

Potatis och ängssyra.

Höj- och sänkbara grillar.

Kycklinghjärta, svartvinbär och shiso.

Infusion av hö med hö-mörad duva.

Slånbär och björnbär.

Kaffegodis bestående av blåbärspaj och färsk frukt.

Mest minnesvärt: Serveringen med havskräftan där klor, stjärt och juice på huvudet var enastående. Jag tyckte också enormt mycket om potatisen med ängsyra och hö-mörade duvan som serverades med infusion av hö.
Dryckespaket: Vinpaketet och de alkoholfria dryckerna var tyvärr inte restaurangen starkaste kort. Enbart naturviner serverades, vilket absolut kan funka, men här gjorde de inte det hela vägen. Vinerna var speciella i karaktären, några gick fint till maten och andra tog tyvärr över allt för mycket. Detta gäller även det alkoholfria dryckespaketet där fermenterad juicer dominerade i olika kombinationer. Båda dryckespaketen kostar 80 euro var. Dryck går även att beställa à la carte.
Skulle jag gå tillbaka?: Ja definitivt!
Övrigt: Maten betalas i förväg med möjlighet till ombokning (205 euro). Restaurangen har bara öppet i tre år då huset ska rivas under år 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se