El Celler de Can Roca är en krog väl värd en omväg

El Celler de Can Roca är en trestjärnig restaurang i Girona, som ligger i bergen norr om Barcelona. Jag har alltid undrat hur folk lyckas få bord på den här lite ouppnåeliga, omtalade krogen. Jag tror att det underlättar om du pratar spanska och känner någon som arbetar där. Själv besökte jag El Celler de Can Roca under ett event med Macallan wiskey i höstas, träffade alla tre bröderna och övertalade Joan att få ett bord för två.

Så, med höga förhoppningar, flög  jag och maken till Barcelona, hyrde en bil och åkte till Girona. Girona är en väldigt vacker liten stad som jag gärna återvänder till. Restaurangen ligger överraskande i ett bostadsområde. På ena sidan vägen finns en liten trädgård, provkök, en liten verkstad där de gör konst av använda glasflaskor – och på andra sidan  hittar vi restaurangen, smakfullt inredd med en liten välkomnande innergård och stora fönster för härligt ljusinsläpp. Av tre menyer valde vi förstås den största med tillhörande vinpaket. Vinpaketen på finkrogarna i Spanien är alltid väldigt bra – till helt överkomliga priser. Vi serverades i princip ett vin till varje rätt. Viner utvalda av Josep Roca, en av världens främste inom sitt yrke.

Maten då? Jag läste nyligen en recension som menade att El Celler de Can Roca är ute på svag is. De har, genom att ta in en hel del inspiration från resor världen runt, övergett sitt ursprung och det som givit restaurangen dess framgång. Jag kan delvis hålla med. Det jag uppskattar hos de spanska fine dining-krogarna är att de skapar magi genom lokala råvaror och sitt kulinariska arv. Desserten med bacon och banan var god men hängde inte riktigt ihop med övriga menyn. För att inte prata om desserten där gamla böcker smorts in i fett, som sedan gjorts till en essens, och som i sin tur droppas över en dessert. Å ena sidan otroligt spännande – å andra lite väl krystat. Ärligt talat, jag tror desserten hade varit minst lika smakfull utan den lilla detaljen med boken. Att just desserterna är menyns svagaste länk gör mig lite förvånad. Jag har träffat Jordi Roca, som jag beundrar på många sätt, tidigare och på en six hands dinner för några år sedan skapade han en magi.

Sedan kom vagnen med petit fours. Här kan jag erkänna att mitt ha-begär av sötsaker tog över. Jag kunde inte hejda mig och åt tills jag nästan sprack. Jag kom mig därför inte för att boka bord igen, när jag ändå var på plats. El Celler de Can Roca är en krog väl värd en omväg – och Girona är en stad lätt att förälska sig i. Frågan är bara, hur ska jag någonsin lyckas får bord där igen?

Inredningen på El Celler de Can Roca.

Första serveringen av aptitretare kommer i en jordglob, där varje litet snacks representerar olika delar av världen – Turkiet, Peru, Korea, Thailand och Japan. Serveringen är en liten lek, där rätt svar öppnar globen …

… och där hittar vi en liten boll av havsvatten-gele och kaviar.

Andra snacks-serveringen – nu kör jag på engelska: Breaded squid, kidneys with sherry, campari bonbon,Monte’s meat cannelloni, pigeon bonbon.

Green olive’s ice cream, escabeche mussles and pesto razorclams, starfish of shrimps.

Oyster fennel sauce, black garlic, apple, seaweed, mushrooms, destilled earth and sea anemone.

Truffled bonbon and truffled brioche. Yes, as good as it sounds!

Langoustine with sagebrush, vanilla oil and tasted butter.

Amontillado steamed mackerel, figs, mullet roe and pine nut spruts.

Prawn marinated with rice vinegar, prawn’s head sauce, crispy prawn legs and seaweed velouté.

Cuttlefish with sake lees and black rice sauce.

Sole skin ravioli with jerusalem artichoke and salsify à la meunière.

”Rubia gallega” veal bone marrow with charcoal-grilled sea urchin and pak choi.

Cod brandade, cod fillet and tripe, cod foam, pak choi, onion with honey and rosemary flower.

Iberian suckling pig with salad of green papaya, thai grapefruit, apple, coriander, chili pepper, lime and cashew.

Lamb with eggplant and chickpea puree, lamb’s trotter and spicy tomato, charcoal-grilled lamb consommé.

Squab civet and it’s parfait.

Banana alla carbonara with vanilla.

Pine wood – Ice cream with pine honey, thyme, rosemary and oregano.

Old book – puff pastry of butter cookies and cream of Darjeeling.

Överfylld petit four-vagn.

 

I glaset: Albet i Noya El Celler Brut Rva D.O Clàssic Penedès, Do Ferreiro Adina 15 D.O Rias Baixas, Regnard Premier Cru Vallion 02 A.O.C Chablis, William Humbert Amontillado Jalifa Solera Especial 30 anos D.Om Heymann- Löwenstein Uhlen L 14 VDP Mosel, Núvo Seda Liquida Tuixent, Pre-Pairal 99 D.O Penedès, Fedellos do Couto 16 Ourense, Sasserra 10 D.O Penedès, Goyo Garcia Finca Valdeolmos 09 D.O Ribera del Duero, Vina Tondona Rva 04 Magnum D.O Ca. Rioja, Terroir al Limit Dits del Terra 13 D.O Qa Priorat, Muffato della Sala 00 IGT Umbria, Vino de Retsina Tsantali y Casta Diva 13 D.O Alicante, Còsmic Essència 14 Aullana, Empordà.

Betyg

Mat: 9/10
Dryck: 10/10
Service: 10/10
Prisvärdhet: 10/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se