Guide Michelin 2018 – kan man spå i stjärnor?

Ja, då närmar sig lanseringen av årets nordiska Guide Michelin 2018. Kan man spå i stjärnor? Ni som lyssnat på min och Daniellas podcast vet att jag inte har så stor förhoppning om ett stjärnregn i Sverige i år, men självklart kommer det att hända någonting. Problemet med Guide Michelin är att de alltid är så otroligt oberäkneliga – men det är ju också lite av charmen. Allt är omöjlig – men också möjligt. Hos Guide Michelin är i all fall teknikdriven matlagning ofta en viktig ingrediens för inspektörerna – det i alla fall min uppfattning.

Hur som helst finns det förstås en önskan om förändring – åt det positiva hållet. Detta tror jag kan hända:

Aloë och Adam och Albin får en stjärna. Det surras också om Lilla Ego, även om jag anser att de ligger på gränsen (och då pratar jag mer om miljön än maten). Men kan en hål-i-väggen restaurang i Asien få en stjärna så …

Frantzén får två stjärnor direkt. Vissa pratar om tre men det tror jag är en omöjlighet. Men en stjärna då? Jo, det finns en minimal chans för detta. Jag jämför med Kobe Desramaults och In de Wulf/Chambre Separee. Kobe stängde två-stjärniga In de Wulf och öppnade Chambre Separee i Gent. CS är för mig en tvåstjärnig krog (om man räknar bort det märkliga vinpaketet), men om jag pratar rent matmässigt. Däremot är atmosfären där avslappnad och lite bullrig. Miljö och service på Frantzén håller en högre nivå. Allt under två stjärnor för Frantzén blir en besvikelse för de flesta.

– Så kommer vi till Daniel Berlin i Skåne/Tranås. Han borde fått två stjärnor redan förra året. Så det så!

– Jag är övertygad om att vi får fler enstjärniga restauranger och bib:ar i år. GM gillar ju att överraska!

Fler tvåstjärniga? Tveksam. Vi har ett gäng enstjärniga krogar som legat stilla länge. De håller en mycket hög nivå och känns väldigt stabila. Jag tror dock inte att någon når två. Och ärligt talat, personligen kan jag gilla en-stjärniga krog bättre än en två-stjärnig. Ett exempel på detta är mitt senaste besök på Disfrutar, som jag ser som en fantastiskt enstjärnig krog, men så snart den fick två höjdes mina förhoppningar och då försvann lite av charmen. Mer om detta i ett kommande inlägg.

Trestjärniga. Ja, i Sverige har vi tre två-stjärniga krogar: Oaxen Krog, Vollmers och Fäviken Magasinet. Enligt min mening håller alla tre nivån för tre-stjärnor – här jämför jag med andra tre-stjärniga krogar utomlands. Vollmers fick sin andra nyligen, så det blir svårt att få en tredje redan nu. Oaxen Krog har haft två stjärnor länge och borde kunna få en till och så har vi Fäviken Magasinet – som jag tror mycket väl kan få tre stjärnor.

Den 19:de februari vet vi. Vad som än händer kommer jag att återvänd till samtliga svenska stjärnkrogar – vare sig de har en, två eller tre. För mig betyder inte stjärnorna mer än att det blir svårare att få bord och högre priser. Men självklart är det viktigt för krögarna, kockarna, servicepersonalen … ja alla som jobbar på krogarna att få ett erkännande – för Guide Michelin är ändå världens ledande krogguide.

PS. Uppdaterar med två sushikrogar som jag tycker är värda en stjärna – Hoze i Göteborg och Soyokaze i Stockhom DS

Vill du få ännu fler tankar kring Guide Michelin och krogrecensioner – surfa in på Eat, Drink, Think, Travel där jag, Daniella Illerbrand och Pelle Bergkvist, Bergkvist Publishing, podd-pratar kring detta: https://aca.st/929238

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se