Hoze – mästerlig sushi av högsta klass

Hoze mästerlig sushi av högsta klass : Så har José Cerda äntligen gjort verklighet av en dröm han haft ända sedan han öppnade Hoze – att servera enbart sushi. Jag besökte restaurangen bara några dagar efter omgörningen. Och om jag med några få ord ska beskriva upplevelsen blir det: galet nördigt och vansinnigt gott!

Kocken José Cerda vet nog mer om sushi än någon annan i hela Sverige. Han har visserligen inte bott i Japan, han har heller inte praktiserat på någon sushikrog i Japan, men han har vetgirigt frågat sig fram, han har ätit, läst och provlagat – och han har självklart rest och tillbringat mycket tid i Japan. I mitt förra inlägg från Hoze skrev jag förhoppningarna att José skulle satsa enbart på sushi. Läs inlägget här. Och nu har han äntligen tagit steget fullt ut. ”Jag har velat göra det här sedan jag öppnade Hoze, men jag inte känt att jag haft de rätta råvarorna”, säger han.

Koshihikari-riset kommer från en mycket liten odlare i Japan, José polerar det själv och kokar det i keramikärl. Riskornen är ovanligt korta och innehåller fortfarande en liten kärna som får varje korna att kännas i munnen när du äter. Wasabiroten är också från Japan. Det är annars vanligt att färsk wasabi i Sverige kommer från England men José har lyckats få den engelska distributören att ta in denna på hans uppmaning. Hans shari, riskudden, innehåller inget socker utan enbart vinäger och salt. Dessutom serveras sushibitarna direkt ur handen, vilket ger dem en annan smak än om de ligger några sekunder på en tallrik.

Hozé är så nära japansk sushi du kan komma i Sverige. Fiskarna kommer främst från Sverige, Japan och Spanien, och José jobbar enligt edomae-filosofin – att fisken inte serveras purfärsk utan mognar några dagar. Självklart serveras enbart omakase-meny samt tilläggsrätter om så önskas. Om du som jag är sushi-nörd så ska du omgående bege dig till Hoze. Det trista är att Sveriges bästa sushirestaurang ska ligga 50 mil bort (från mig) – på Stigbergsliden i Göteborg. Det bästa, däremot, är att Josés resa bara har börjat.

Tilläggsrätt 1: Etisk kaviar framtagen enligt no-kill-metoden, vilket innebär att stören mjölkas vid skördning. Smaken var aningen mildare än vad jag är van vid och lite mjukare. Dock supergod med stora fina korn.

Tilläggrätt 2: Halstrad blåfenad tonfiskbuk.

Pilgrimsmussla med brynt smör och ponzu. Vid första anblicken var jag orolig för att såsen skulle vara för fet och fyllig, men ack så fel jag hade. Här finns en sötma och syra som balanserar upp smöret och gör den ”fingerlicking good”.

Första rätten var forellrom på en liten bädd av shari med färsk wasabi.

Då det var många serveringar lägger jag upp dem i två bilder: havsöring (masu), gös (u-ruai), drottningmussla (kobashira), krabbataska (kani), hälleflundra (ohyo), seriella (hamachi), seriolabuk (hamachi suna-zuri), strimmad hästmakrill (shima aji), japansk snapper (madai), sweet shrimp (amaebi), röd snapper (tahi), kammussla (tahi), tigerräka (kurma ebi), makrill (saba), blåfenad rygg (kami) och blåfenad mellanfet (chutoro).

Bläckfisk (sumi ika), ryggstrimmig pelamid (katsuo), storögd tonfiskbuk (mebachi toro), sardin (iwashi), guldmakrill (shira/mahi), blåfenad buk (toro), laxrom (skura), laxbuk (sake harasu) och sötvattensål (unagi).

Värmande skaldjursbuljong.

Japansk omelett (tamago)

Frusna hallon

José Cerda poserar Tenzushi-style.

Hoze – Mästerlig sushi av högsta klass

Omakasemeny: 1 950 kr
Tilläggsrätter: 50-250 kr

På Hoze kan du inte betala med kreditkort, enbart swish och kontanter

Hemsida: hozerestaurant.com

Jag reserverar mig för ändringar i meny och priser etc. José utvecklar ständigt nya rätter och idéer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se