La Bocca – ny italienare i stan

Vi svenskar älskar Italien – italiensk mat och italienska viner. Detta gäller förstås även mig. För drygt två år sedan fick jag tips om en kökschef på Caina i Stockholm: ”Ni borde göra ett jobb på henne till Gourmet, hon heter Isabella Morrone”. Jag hade aldrig hört talas om henne, vi gjorde lite research på tidningen och jag bestämde mig för att lägga tipset i högen för kommande reportage. Jag har alltid några namn som ligger i bakhuvudet och väntar, eftersom jag alltid tycker att vi trycker alldeles för få nummer av tidningen. Jag har så himla mycket som jag tycker att vi ska skriva om – och alldeles för lite plats.

Nåja, i god tid inför vårt italienska septembernummer förra året gjorde vår redaktör Lars Collin en intervju och Simon Bajada fotade. Resultatet blev suveränt. Dessutom visade det sig att Isabella skulle var med i Kockarnas kamp på TV4 under hösten, vilket förstås var perfekt tajming (och det hade vi ingen aning om innan). I samma veva slutade Isabella på Caina, började på restaurang Mother i Stockholm för att sedan gå vidare till ett nytt projekt. I fredags öppnade Isabellas restaurang La Bocca på Kommendörsgatan 23. Isabella är inte ägare, men har full frihet i köket. Med rötterna i Puglia, på den italienska klacken, hittar vi självklart influenser därifrån, men också från exempelvis Sicilien, Toscana, Emilia Romagna och någon rätt från Piemonte.

Maten känns modern – och är en slags elegant comfort food. Det är gott, smakrikt och snyggt!

Välkommen till Bocca. Här låg tidigare restaurang Grossmans – nu är inredningen helt ny.

Cinta Senese-nacke.

Torta Fritta – härligt nyfriterade.

Lardo.

Stracciatella di bufala med olivolja och hyvlad tryffel.

 

Surdegsbröd stekt i ankfett med taleggiokräm, vildsparris och hyvlad tryffel.

Råbiff på mjölkko från norra Italien med Karljohansvamp och tryffel.

Minipizza med tomat och sardeller. Kanske kvällens mest ospännande rätt. Inget illa menat med tanke mot nivån på övriga rätter!

Marindatomat från Sicilien med citronmarinerade sardiner.

Ravioli med kycklinglever, tryffel, ramslök och kantareller.

Linguine med krabba och riven bottarga. I rätten finns också aningen chili som gav en välbalanserad hetta. Detta är en halv portion – vansinnigt god!

Tiramisu samt hemgjorda glassar och sorbeter. Min favorit var pistageglassen och citronsorbeten. Men hörde att även hasselnötsglassen var magisk.

Choklad- och pinjenötstårta med flingsalt och kola.

Isabella Morrone har en bakgrund på bland annat F12 och restaurang Caina. Hon kom trea i Kockarnas Kamp på TV4.

Middagen var en pressinbjudan och betygsätts därför inte. Men här kommer lite tankar.

Måste prova vid första besöket: Chark och torta fritta, ravioli, linguini, smördegsbröd med taleggio samt pistageglassen.
Kan hoppa över: Pizzan, såvida du inte älskar pizza förstås.
Tänk på: Det blir ganska högljutt och slamrigt när restaurangen börjar fyllas upp.

Restaurangen påminner mig faktiskt om ett finare ställe jag besökte i Italien. Det känns som om smakerna redan sitter där de ska. Om Isabella och hennes team kan fortsätta hålla i den höga ingångsnivån kommer La Bocca bli en succé. Jag kommer definitivt att återvända inom kort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se