Vive la France. Ja, maten i Frankrike har ett speciellt skimmer över sig som stavas – hummer, foie gras och grädde. Trestjärniga krogen L’Auberge de l’Ill i Alsace tillhör en av de absolut bästa. Jag har besökt Paul Bocuse, Collonges-au-Mont-d’Or, i Lyon två gånger – första gången var magisk men andra gången inte riktigt lika lysande – trots det skulle jag kunna återkomma igen och igen. Krogar som dessa lockar fram en av de sju dödssynderna hos mig, nämligen frosseri. Jag måste äta tills jag nästan spricker.
När jag sitter här och skriver om L’Auberge de L’Ill kan jag fortfarande känna smaken av den väl tilltagna portionen foie gras med köttgelé, den fylliga, gräddiga hummersoppan, duvan med gåslever samt den galet stora choklad-desserten. Allt var ytterst väl tillagat – och så gott man nästan måsta slicka tallriken.
Välkommen till bords!
Härfinns flera avsmakningsmenyer att välja mellan. Vi valde kvällens meny, men lite modifikationer. Som tur är kunde de anpassa efter önskemål.
Petit four – cases marshmallow, choux with pineapple and passion fruit mousse, tart with chocolate and lemon macaron and sesame tuille.
Freshness of melon balls with a jelly parfumed with Alsace Muscat, basil-lime sorbet. Just denna var lite mystisk.
Nedan övriga fick en persiko-dessert med mandel blev jag serverad en stor boll gjord av socker fylld av chokladmousse. Ett dessertfreak som jag älskade förstås denna.
Tack för fantastiskt och vinkunnigt sällskap – som valde kvällens dryck. Vinerna gick förstås i Alsace tecken.
L’Auberge de l’Ill
Restaurangens hemsida: www.auberge-de-l-ill.com/en/
Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se