Noryangjin – fiskmarknad i Seoul

Ett besök i Seoul är inte fullkomligt utan ett besök på fiskmarknaden Noryangjin. Hit kommer restauratörer, grossister och privatpersoner för att köpa färsk fisk och skaldjur. Den som vill kan också ta med sig sina nyinköpta godingar till en restaurang alldeles intill.

Vi har besökt marknaden många gånger, och det är alltid lika spännande. Den här gången blev vi dock lite besvikna – kanske för att det var sommar, + 30 grader utomhus och söndag. Marknaden kändes lite avdankad och inte så pigg som den brukar. Därför köpte vi ovanligt lite. Vår kungskrabba och sashimi smakade toppen medan räkor och musslor var väl hårt tillagade (men det brukar de faktiskt vara). Min favorit är bluefin crab, och jag blev lite snopen att de inte verkar vara i säsong just nu. Busan har också en stor fiskmarknad, men jag tycker nästan att Seouls marknad är lite häftigare.

Fiskar och skaldjur kommer dock inte enbart från vattnen utanför Korea utan från Japan, Ryssland, ja och till och med Norge.

Det enkelt att ta tunnelbanan till Noryangjin. Väl framme, gå upp för trappan och över bron. Sedan ska du nerför en sunkig trappa innan du kommer fram.

Synen du möts av när du går nerför trappan är fascinerande.

Vem ska man handla av? Ja, det är slumpen som avgör faktiskt.

Det blev en liten kungskrabba – som kostade cirka 500 kr -men det var det värt.

En liten bläckfisk. Ja tack, den åts som sashimi. Något som jag egentligen inte riktigt kan rekommendera då tentakler och sugkoppar fortsätter att fungera ett bra tag efter att den avlivats.

Den lilla bläckfisken doppas med fördel i lite ssamjang (en sås gjord på bl a doenjang ((fermenterade sesambönor)), gochujang, sesamolja, lök, vitlök och salladslök. När du äter – se upp med sugkopparna som kan ta tag läppar och tunga. Det finns de som råkat riktigt illa ut av att äta ”levande” bläckfisk.

Räkorna var ok, men tyvärr lite väl hårt grillade. I Korea äter de ofta även skalen.

Restaurangen tillagar enligt önskemål exempelvis kokad, ångad eller grillad. Du betalar en kuvertavgift, samt dryck och ev tillbehör. Om du äter sashimi kan restaurangen efter måltiden göra  soppa på benen kallad Maeuntang. Den är dock väldigt kryddstark. Vi brukar beställa den, men hoppade över den här gången.

Noryangjin – fiskmarknad i Seoul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se