Samgyetang – nyttig och traditionell kycklingsoppa

Samgyetang, denna underbara kycklingsoppa som blivit ett måste på mina resor till Korea. Jag har försökt att göra den hemma, men den blir aldrig så god som här. Hemligheten är förstås buljongen. Varje restaurang har sitt eget recept, och samgyetang är verkligen comfort food när den är som bäst.

Kycklingen är stoppad med glutinöst ris, jujubebär, vitlök och ibland kastanj eller rötter. Du kan ofta välja med eller utan ginseng. Med ginseng kostar lite extra – men då blir soppan förstås extra näringsrik. Vissa restauranger serverar även svart kyckling, vilken sägs nyttig – speciell för kvinnor. Mat i Korea har flera betydelser. Den är både god – och bra för hälsan (det kan vara magen, håret, tarmarna … ja, det finns något för alla åkommor).

Tre dagar under sommaren äts traditionellt hund i Korea (också förstås hälsosamt), men då allt fler väljer bort hund ersätts hundsoppa med samgyetang. Jodå, jag känner koreaner som äter hund, men de blir allt färre.

För några år sedan fick jag tips på en restaurang i shoppingdistriktet Myongdeong. Jag hittade förstås inte dit men snubblade istället in på en annan restaurang. Det visade sig att den lilla krogen serverade den godaste samgyetang jag hittills ätit. Nu beslöt jag mig för att försöka återvända och gå på mitt usla lokalsinne  – och jag lyckades! Och soppan var lika underbar den här gången!

 

Pannkaka med vårlök och seafood.

Samgyetang med ginseng – soppan ska alltid serveras bubblande het. De gjorde även denna (även om fotot togs efter bubblorna lagt sig).

På menyn hittar vi även bland annat kycklingfötter.

Så här ser restaurangen ut – och den ligger alldeles intill hotell Pacific.

 

Samgyetang – nyttig och traditionell kycklingsoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se