Nyetimber – ytterligare ett engelskt bubbel på Bolaget

För ett par år sedan publicerades en artikel i Gourmet, skriven av Erica Landin, om engelskt mousserande vin. Det är otroligt spännande att det görs riktigt bra kvalitetsbubbel i England. Vi har under ett par år haft Ridgeview på Bolagets hyllor. Nu kommer ytterligare ett av Englands mest omtalade mousserande till Sverige – nämligen Nyetimber. Att göra mousserande vin i England är förstås inte alltid lätt med tanke på det kalla och fuktiga klimatet. Visst har klimatförändringarna höjt förhoppningarna om en mer stabil produktion, och visst har fransmännen börjat köpa mark i England för säkerhets skull, men oron finns ändå där hos producenter och odlare varje år. Ska vi få något vin i år? Detta gör att vinerna tyvärr ligger ganska högt i pris, och de får svårt att konkurrera med mousserande från främst Champagne.

De mousserande vinerna från England görs förstås enligt champagnemetoden (lagring i tre år) där andra jäsningen sker på flaska med hjälp av att socker och jäst tillsätts på slutet. Men till skillnad mot många andra viner använder Nyetimber enbart ståltankar (det finns förstås något undantag). Detta gör vinet fruktigt och finstämt med elegans. Om du vill bjuda på något nytt istället för champagne, kanske det här kan vara ett alternativ. Det engelska mousserande vinet sägs vara en av Queen Elizabeths favoriter.

Det är Nyetimbers Classic Cuvée som släpps på Bolaget den 5 maj. Den innehåller Chardonnay, 50-60 %, Pinot Noir, 30-40 % och Pinot Meunier 10-20 % – med andra ord de klassiska champagne-druvorna. Alkohol 12 % och 9,5 g/l socker. Pris; 389 kr.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se