Tänk på detta när du ska dricka champagne till maten?

När du dricker ett vin med hög syra, som exempelvis champagne, bör maten också innehålla syra – men också sälta och var försiktig med sötma. Nyligen var jag på en provning av Mumm Champagne – och funderade på ämnet vin och mat i allmänhet och vinparning med syra i synnerhet.

För fyra år sedan tog jag sommelierexamen vid Vinkällan i Stockholm. Detta innebar att jag under ett år, varannan vecka, satte mig i skolbänken för att plugga vinkunskap. Under lunchen hölls vinprovningar och vi blev förstås också inbjudna till provningar utanför lektionstid. Bland eleverna fanns allt ifrån restaurangfolk till lagerarbetare. Efter ett år kom Det stora provet –  där vi testades i både provningsfärdigheter och teori. Det var ett tufft år och efteråt kände jag mig otroligt stolt. Jag har inte arbetat som sommelier, utan pluggade av ren nyfikenhet och intresse. Och det jag inte visste var att ju mer jag lär mig om vin desto mer förstår jag vad lite jag kan … Knäppt, eller hur?!
Under en period efter examen provade jag mycket vin, men det senaste året har jag faktiskt främst ägnat mig åt krog, mat och resa. Jag går på färre vinprovningar än tidigare men hinner och fundera mer under tiden.

Åter till syran i vinet, som är påtaglig i champagne. I dessa viner hittar du också massor av härliga toner av mineral. Just den här gången var det äldre årgångar av Mumm som provades, och de kommer enbart finnas på några få restauranger.
Vinprovningen hölls på Restaurang Hillenberg i Stockholm och maten lagades av Karl Ljung, som gjorde ett utmärkt jobb!

Här är ett par rätter som ackompanjerade vinerna:

Vit sparris med beurre blanc, ostron och gräslök. Till syra behövs fett, sälta och syra – vilka vi hittar i såsen. Det lätt pocherade ostronet var pricken över I. ”Det fanns lite ostrontoner i champagnen som jag ville matcha i maten”, berättade Karl Ljung.

 

Provningens mest överraskande vinparning – kalvfilé, puylinser, svamp och anklever.

De champagner som provades under lunchen var Mumm – 1985, 1990 och 1996.

Och sötman då? Jo, den lärde jag mig på en annan provning med viner som innehöll mycket toner av mineral och kalk. Här kan sötma ge en lätt metallisk smak.

Jag provar sällan äldre viner och har ibland svårt för att ta dem till mig. Särskilt om de är lite oxiderade och har kraftig doft av källare och ost. Det här är första gången jag provar champagne med lite ålder och det var otroligt spännande att se vad som händer med smak och doft. En av champagnerna var mer mogen, en mer komplex och en mer stram.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se