Ojämnt på nyöppnade Aloë Descendit

Det är något knasigt över Aloë. Knasigt kanske är fel ord, snarare svårförståeligt. Vi börjar med lokalen. I en stor trävilla på Svartlösavägen 52 i Fruängen, mitt i ett villaområde ligger inrednings- och klädbutiken Living där vi främst hittar snygga märkeskläder. En trappan ner startade Niclas Jönsson och Daniel Höglander lunchkrogen Crispy Duck för två år sedan. Bottenvåningen är cirka en tredjedel klädbutik och två tredjedelar restaurang. Redan innan öppningen skrevs det flitigt i media om Crispy Duck, och anledningen var Niklas och Daniels bakgrund som stjärnkockar på Esperanto och Lux samt nyheten att de vågade satsa på krog i förorten. Luncherna blev snabbt en succé.

Efter ytterligare några månader slog kockarna upp dörren till Aloë, en exklusiv krogsatsning i bakre halvan av villan. Mitt första besök där var en besvikelse, medan mitt andra, ett knappt år senare, var fantastisk. Aloë har gjort en spännande resa där maten känns unik, och där man friskt och elegant blandar internationella ingredienser och influenser.

Nu är det dags för ytterligare ett koncept Aloë – Descendit. Borta är Crispy Duck och den bullriga cafékänslan. Istället har man gjort plats för endast 15 lunchgäster och en avsmakningsmeny på fem rätter för 495 kronor. Lokalen kan även användas kvällstid för Aloë eller privata evenemang.

Maten ska gå i Aloë-anda och så långt är jag med. Flirten med internationella referenser finns där, kryddorna och påhittigheten. Men jag är inte helt nöjd. Första rätten är gudomlig, ett konfiterat vaktelägg serverat med ramslökssoppa, chili- och gräslöksolja. Här höjs förhoppningarna för att sedan omedelbart grusas när sparrisen serveras, lite träig och besk, i en sjö av smör. Det spretar – och så fortsätter måltiden. Jag tänker därför göra som jag gjorde med Aloë – vänta lite och återvända. För jag vet att här finns potential.

Ge krögarna några månader att sätta konceptet, och jag är övertygad att Niclas Jönsson och Daniel Höglander kommer att uträtta stordåd. To be continued …

Stilfullt på nya Aloë Descendit.

Konfiterat vaktelägg med ramslökssoppa.

Vit sparris, forellrom och Parmigiano Reggiano.

Ceviche på marulk, pickles och jalapeño.

Blodduva, aubergine och anchïoade.

”Eton mess” – rabarber, choklad och hallon.

Betyg

Mat: 6/10
Dryck: Drack enbart alkoholfritt – bra urval.
Service: 4/5
Prisvärdhet: 3/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se