Ridge Vineyard – några av Kaliforniens bästa viner

Älskar du mat och dryck kommer du att älska Kalifornien. Förra året gjorde jag och familjen en drömresa till USA. Två och en halv veckas resa med en dryg vecka i SF. Vi hyrde hus och njöt av livet och maten. Jag återkommer med tips därifrån längre fram.

Under hela resan hade jag endast ett vingårds-besök inbokat. Jag hade gärna rest runt och provat viner, men eftersom barnen tycker att det är så himla trist när föräldrarna provar vin beslutade jag och min man oss för att bara gör ett besökt – och det blev Ridge Vineyard i Cupertino ovanför Silicon Valley. Kanske borde jag ha åkt till Sonoma eller Napa Valley, men det får bli nästa gång.

Ridge Vinyard är känd för sina kvalitetsviner på främst Cabernet Sauvignon och Zinfandel. Första gången jag gjorde producentens bekantskap bokstavligen ramlade jag över prestigevin Monte Bello på en provning på PA & Co i Stockholm för tre år sedan. Det var sommar, jag tror till och med att jag gått på semester, men tänkte att det kunde ju ”vara kul”. Jag skäms, för jag hade inte gjort min research, och hade ingen aning om vilka storslagna viner sin skulle ställas framför mig.

Producentens chefsvinmakare Paul Draper var på besök. Han berättade historien om att han tagit examen i filosofi, arbetat i Italien för US Military Intelligence Service och på bodega i Chile. Han berättade också om hur han ville göra vin på traditionellt sätt, som man gjorde i Frankrike. ” Vi kallar våra viner preindustrial. Vi jobbar med ett område där man kan gå bakåt istället för framåt och göra bättre viner”, sade han.

På Ridge Vineyard arbetar de med viner främst från gamla stockar, de selekterar druvor noggrant och provsmakar mängder av viner innan de beslutar hur årets årgång ska se ut. Detta är förstås imponerande och vinerna både smakar och kostar därefter.

Paul Draper har numera gått i pension, men finns förstås hela tiden i bakgrund. Vi träffade istället Eric Baugher, som är ny chefsvinmakare på Ridge Monte Bello.

 

På väg upp för den branta vägen på väg till Ridge Vineyard säger min man: ”Det finns säkert skallerormar här”. Det visade sig vara sant, men det största hotet mot människor i vingårdarna är faktiskt pumor.

Eric Baugher, ny chefsvinmakare på Ridge Monte Bello.

På Ridge Vineyard jobbar man främst med amerikans ek.

Druvorna hade inte mognat ännu när vi var där i juni.

Ridge Vineyard har äntligen fått möjlighet att köpa tillbaka delar av marken som gick förlorad under förbudstiden. Här ska man inom kort gräva och plantera.

Geyserville är faktiskt den bästa zinfandel jag smakat hittills. Magisk! Vingården för Geyserville ligger inte i Cupertino utan i Napa Valley.

Ridge Monte Bello kom på femte plats under den stora provningen kallad the Judgment of Paris 1976.

Långt där bort ligger Apples nya huvudkontor.

Byggnaden där vi provar viner ska eventuellt byggas om till en restaurang. Många som arbetar i Silicon Valley besöker gärna vingården.

Eric har arbetat på Ridge Vineyard har länge varit Paul Drapers högra hand och kom till vingården redan 1994.

 

VINER I URVAL

Ridge Monte Bello
Ridge Vineyards flaggskepp. Cabernet sauvignon, petite verdot, cabernet franc och merlot i ljuv harmoni med elegans, frukt och mjuka tanniner. Vinet går att dricka när det släpps men kan förstås ligga och mogna länge i källaren om så önskas.

Ridge Geyserville Zinfandel
Vingården är en mixad plantering med zinfandel, carignan, petite sirah och alicante bouschet. Detta ger vinet en viss typisk karaktär från zinfandel men även en komplexitet som ger ett större djup och elegans.

Ridge Lytton Springs Zinfandel
Zinfandel, petite sirah, carignan och mourvedre blir till ett kraftfullt vin av mörka bär och fat. Om Geyserville är elegant är Lytton Springs mer en bråkig bad boy.

Ridge Eastbench Zinfandel
100 procent zinfandel med mjuk, tydlig frukt och nätt syra.

Ridge Petite Sirah
Ett av Ridges mest spännande och annorlunda viner. Petite sirah är en blandning av syrah och peloursin som ger ett kraftfullt, tanninrikt vin och fungerar därför bra till mat.

Min artikel om Ridge Vineyard går att läsa i Gourmet 3/2017, ute i butik nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se