Är Punk Royale och Aloë en lyckad kombo?

Vad händer i köket när kreativ elegans möter smaksäker rock ’n roll? Det bildas en något spretig middag som på ett överraskande sätt lyckas förena det bästa ur två världar. Jag pratar om förra veckans pop up på Aloë där krögarna Niclas Jönsson och Daniel Höglander slagit sig ihop med Punk Royals Joakim Almqvist (och Kalle Nilsson även om han inte var på plats).

Jag har tidigare besökt både Punk Royale och Aloë, var för sig. Om atmosfären på Punk Royale är stökig med hög musik som pumpar ur högtalarna och en rökmaskin som ser till att du ibland har svårt att se din bordsgranne är Aloë tvärt om. Här är borden glest placerade, och atmosfären mer klassisk med ett öppet kök som ger den där gästfria känslan.

Även krögarnas mat är på många sätt väsensskild. Punk Royale bjuder på höga smaker, gärna med någon slags krämig textur och en hel del överraskande, blixtsnabba serveringar. Aloé däremot jobbar med en skarp elegans i fransk anda och adderar ofta en del exotiska detaljer i kryddning och råvaror.
Och vad har de då gemensamt? Jo, en nördig kärlek till råvaror! Och båda arbetar med avsmakningsmenyer och är vana vid att hitta en balans i rätters storlek och antal.

Krögarna har en del att lära av varandra, och jag är övertygad om att middagarna inte bara varit till godo för oss gäster.

Kvällen bjuder inte på total överkörning som på Punk Royale, atmosfären är lugnare även om musiken är hög. Det är skönt, tycker jag. Och Aloë blir förstår mer punkig än vanligt. Här vill jag dessutom ge kred till samtliga inblandade i både kök och service som gjorde ett grymt jobb. Fyra kvällar i rad – två sittningar och ett jäkla tempo.

Mötet mellan Aloë och Punk Royale vill jag sammanfatta så här: I think this is the beginning of a wonderful friendship.

Kaviar och vodka (signaturrätten från Punk Royale – PR). Alltid lika lyxig!

Blodvåffla, rökt stör och kaviar. Både stör och kaviar från Carelian Caviar i Finland. Fantatisk rätt – PR.

Den här känns förstås igen av PR:s fans. Anklever au Torchon.

Hummer, champignon och tryffel – serveras på sked. Dessutom serverades vi senare en shot på pepparrot och grädde som inte finns på bild. PR

Jag älskar ju aptitretare och mindre rätter, och kvällen bjöd på ett gäng sådana från båda krogarna. Chawanmushi med marulk och yuzu. Härligt fräsch. Aloë

En lite tarte med getost, melon och lavendel. Aloë.

Gougeres med parmesan och tryffel. Ljuvlig! Aloë

Ål-dashi i koppen och rökt ål, ärtemulsion med dilltuile med forellrom på fatet. Aloë

Oxmärg, kantarell och krondill. PR

Biff, caviar och ankägg. Aloë

Pärlhöna, tryffel och parmesan. PR

Blodduva, körsbär, yoghurt och chilijam. Perfekt avslut på de salta rätterna. Aloë

Rabarber, shiso och lakrits. Aloë

Bullar med mjölk. PR

Epilog: Pavlova, lime och vit persika från Aloê. Chokladboll från PR.

Joakim Almqvist och Daniel Höglander in action.

 

Drycker som serverades:
Tattinger Brut Reserve
Åre Bryggcompagni
Chateau de Brésé, Clos David
Stolpman Para Maria
Kracher Beerenauslese Cuvee
Punsch

Betyg

Mat: 9/10
Service: 5/5
Dryck: 7,5/10
Prisvärdhet: 4/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se