MIRIN- OCH SOJARIMMAD LAX
ur boken Rå som sushi. Recept: Frida Ronge Foto: Lennart Weibull Förlag: Natur & Kultur
500 g benfri laxrygg
3 dl mirin
3dl+1/2 dl japansksoja
1 msk sesamolja
50 g lax- alt forellrom
50 g rostade sesamfrön
1/2 dl ponzusås, se nedan
PONZUSÅS
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 cm röd chili
1 dl japansk soja
1⁄2 dl pressad citronjuice alt limejuice
Frida Ronge: ”Det här receptet har jag lånat från Tomoyuki Abe från Tokyo som vann tävlingen Seven Sushi Samurai 2009 – samma år som jag och Sayan Isaksson kom på andra plats. Den här hanteringen av fisk är jättebra att använda till många saker – sashimi, sushi eller som mingelmat.”’
Författaren Frida Ronge har en gedigen bakgrund i restaurangkök i allmänhet och sushirestauranger i synnerhet. Med erfarenhet från bland andra Råkultur i Stockholm, vRå i Göteborg och numera TAK i Stockholm samt ett antal resor till Japan är hon expert på att fusionera det japansk och nordiska köket. I Rå som sushi visar Frida hur du gör din egen sushi, hur du använder japanska ingredienser i din matlagning och visar på flera grundläggande japanska basingredienser som ponzu och dashi. Boken innehåller främst råa element men här grillas också både biffspett och kycklinglår.
Rå som sushi finns i butik nu.
Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se