Rutabaga – genialiskt eller kejsarens nya kläder?

Mathias Dahlgren stängde tvåstjärnig krogen Matsalen i Grand Hotel i Stockholm i december förra året. Den 13 februari slog han upp dörrarna igen för nya satsningen – Rutabaga – en ovo-vegetarisk restaurang med hög svansföring. Inredningen är ombyggd och stämningen familjär … så långt har stjärnkrögaren lyckats perfekt. Även rätterna smakar förträffligt – detta är inte restaurangens problem. Det jag reagerar på är priserna – i förhållande till det du får på tallriken.

Jag var skeptisk till idén med en helt vegetarisk restaurang redan vid bokningen. För mig ska en måltid helst innehålla något slags animaliskt protein för att kännas fullkomlig. Men, jag stiger ändå in på krogen med ett öppet sinne. Mango och mozzarella är ljuvligt – mangon är underbart god och söt – men för 250 kronor. En pytteliten bit rostad blomkål och grön bearnaise – 175 kronor. Så här fortsätter måltiden. En drink som smakar kålrot – 195 kronor. Personligen älskar jag rätten med potatis, tryffel och rå äggula. Den här kombon har jag ätit tidigare under ett besök på dåvarande Matbordet. Priset 295 kr är visserligen högt men med tanke på den generösa högen tryffel känns det ändå någorlunda acceptabelt.

När desserten med grön sorbet toppad med mungbönsgroddar samt desserten på grönsallad och hallon kommer in känner jag mig totalt förvirrad. Vad är det som händer? Antingen är Mathias Dahlgren ett geni och en trendsetter eller så är Rutabaga kejsarens nya kläder – jag väntar med spänning på svaret!

Umeshu, tofu, citron, sojarostad sesam.

Rostad blomkål och grön bearnaise.

Mango och mozzarella.

Ceviche på avokado och jalapeño.

Romansallad, parmesan och svartpeppar.

Tvillingägg, vita bönor, tryffel.

Kokt Andean Sunrise, rå äggula, tryffel.

Grön sorbet, mungbönsgroddar och lime.

Grönsallad, röda bär, jasminte.

 

BETYG

Mat: 7/10
Dryck: 8,5/10
Service: 5/5
Prisvärdhet: 2/5

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se