Är semlan en semla?

Fettisdagen är här – dagen då svenskarna älskar att äta vetebulle fylld med mandelmassa. Vissa säger att enbart den klassiska semlan får kallas semla, medan andra hävdar att semlan kan variera både i smak och utseende. Vi lever i ett fritt land, och jag anser därför att det är okej att freestyla lite i semmelbageriet.

Hyllade konditorn Mattias Ljungberg, som gjorde succé med sin semmelwrap förra året, har gjort en fin bok tillsammans med fotografen Joel Wåreus kallad Är semlan en semla?. Där har han skapat 54 varianter på det fantastiska bakverket. Mattias driver även Tössebageriet i Stockholm och hamnade i år på första plats när SvD rankade Stockholm godaste semlor.

Här är receptet på minisemla ur boken Är seman en semla.

VETEDEG

Fördeg:

500 g/5 dl mjölk
60 g jäst
500 g/8,25 dl vetemjöl

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
200 g/2,2 dl strösocker
700 g/11,5 dl vetemjöl
12 g/2 msk mald kardemumma
6 g/1 tsk salt
1 ägg

Gör så här:

Fördeg: Blanda alla ingredienser till fördegen och låt den stå i en halvtimme.

Bullarna: Sätt ugnen på 200 °C.  Blanda smör och socker och därefter resten av ingredienserna tillsammans med fördegen. Kör degen ca 6-8 minuter i en degblandare. Ta upp degen och dela den i små bita à 30-40 g och rulla dem runda. Låt bullarna jäsa i 30-50 minuter beroende på rumstemperatur och grädda dem mitt i ugnen ca 6 minuter, beroende på ugn. Låt bullarna svalna.

Montering: Skär eller klipp av ett logg på bullarna. Spritsa rikligt med semmelfyllning på den undre delen av bullen. Spritsa därefter på grädde med en krusig tyll. Lägg på locket och pudra minisemlan med florsocker.

SEMMELFYLLNING

400 g mandelmassa
100 g/1 dl vatten
60 g/1 dl florsocker
30 g/1 dl finriven/hackad mandel
1 g/0,5 tsk kardemumma
2 g/1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda mandelmassan med vattnet, lite i taget, till en jämn smet utan klumpar. Tillsätt därefter florsocker, mandel, kardemumma och vaniljsocker.

Boken hittar du på adlibris eller bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se