Hetvägg med whiskeysting

Fettisdagen är här – dagen då svenskarna älskar att äta vetebulle fylld med mandelmassa. Vissa säger att bara den klassiska semlan får kallas semla, medan andra hävdar att semlan kan se ut och smaka lite hur som helst. Vi lever i ett fritt land och jag anser därför att det är okej freestyla lite i semmelhyllan.
Bocuse D’Or-kocken Alexander Sjögren har skapat en semla med whiskey och kardemummamjölk.

Alexander Sjögrens Hetvägg

12-20 stycken semlor

Till degen:
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
25 g jäst
1 st ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör (normalsaltat)
1 dl strösocker

 Till fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
½ dl hackad mandel
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
½ dl florsocker
1½ dl mjölk
3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här:
Fördeg: 
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

Resten av degen: 
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning: 
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering:
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

 

ALEXANDER SJÖGRENS HETVÄGG

Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner
2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

 

Fotnot: Receptet kommer från importören Nigab, som står bakom whiskeymärket Tullamore D.E.W.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se