Rutabaga – revisited

Hyllningarna uteblev när Mathias Dahlgren öppnade Rutabaga för ett drygt år sedan. Att stänga en etablerad tvåstjärnig krog för att satsa på exklusiva vegetariska rätter visade sig svårare än man kan tro. Själv besökta jag Rutabaga, strax efter öppningen, med höga förväntningar men kände mig lite snuvad på konfekten. Det var väldigt gott, men mer smarrigt än exklusivt. Uppläggningarna var oinspirerade och rätterna alldeles för små. Så här skrev jag då.

Ett halvår senare återvänd jag, något bättre till mods. Allt var gott och vällagat. Smakerna satt där de skulle – för smaksäker är han verkligen den där Mathias och hans team. Det sved dock fortfarande lite i plånboken. Men skam den som ger sig. Förra veckan var jag tillbaka med mitt tennis-lag. Två av dem är vegetarianer och jag hamnade på Rutabaga – igen. Jag såg fram emot att njuta av mango & mozzarella samt gnudi & tryffel – men tji fick jag. Mathias Dahlgrens Rutabaga har numera avsmakningsmeny. Snopet, javisst! Men ack så mycket bättre! Äntligen känns det som om konceptet sitter. Jag förstår att det har varit svårt att få ihop ekonomin med à la carte. Priserna blev för höga.

Nu har Mathias Dahlgren hittat helt rätt för plötsligt känns Rutabaga genial – en restaurang  jag längtar efter att återvända till. En liten meny för 495 kr + vinpaket 395 kr eller alkoholfritt paket 195 kr. En stor meny för 795 kr + vinpaket 695 kr eller 1295 kr (exklusivt) eller alkoholfritt paket 375 kr. Dessutom ingår både mineralvatten och kaffe.

Vi tog den stora menyn och delade på ett vinpaket. Om Mathias Dahlgren håller kvar kvalitet och pris sitter snart en Guide Michelin-stjärna utanför dörren, det är jag säker på!

Började kvällen med några drinkar. Mathias’s gimlet, gin, lime och enbär samt en Glasrabarber, vodka, lime och batakpeppar.

Gurka med sesam och sojadip.

Vegetarisk Choripán med Chimichurri. Rutabagas take på korv med bröd.

Yoghurt, gurka, grön tabasco, jalapeno och chili samt bröd från Green rabbit.

Morötter Vietnam – aioli i botten, vegetarisk fisksås, chili, koriander, mynta, jordnötter och lime zest.

Pak Choi, Morning Glory, Choy sum och svensk grön sparris.

Grillad hjärtsallad med chimichurri och grillad majonnäs.

Tryffelpizza med sparris. Magisk!

Ägg 63 grader, svamp- och yuzubuljong.

Körsbärssorbet som pre-dessert.

Rutabaga har alltid haft supergoda desserter. Så även den här gången. Rabarber, vaniljglass och batakpeppar.

Ok, det här är min glutenintoleranta kompis dessert och ingick inte i menyn, men jag lägger upp den ändå för att den är så fin. Kokosglass med dulce de leche.

Rutabaga revisited

Jag går från restaurangen och är glad – både för oss krogälskares och för Mathias Dahlgrens skull. Visst var Mathias nästan nere för räkning, men nu visar han oss krogskribenter var skåpet ska stå. Och förresten, tack för kaffet!

Betyg:
Mat: 8,5 /10
Service: 5/5
Atomsfär: 5/5
Dryck: 7,5/10
Prisvärdhet: 5/5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se