Allegrine – Danyel Couets nya krog!

När Danyel Couets och Melker Anderssons fine dining restaurang F12, på Fredsgatan 12 i Stockholm, stängde 2014 var det i väntan på ny lokal. Sedan dess har krogar kommit och gått hos de två etablerade krögarna. De har skapat stora projekt tillsammans som Mother och Vigårda medan Melker haft lite sidoaffärer – nu senast Heart & Bones i Uppsala. Att Danyel Couet förr eller senare skulle landa någonstans var förutbestämt. Hans talang och kunskap får inte undanhållas. Jag hade själv trott på en exklusiv satsning men istället blev det en vinbar och ett brasserie av det snyggare slaget. Under mitt besök hade restaurangen bara varit öppen i fem dagar. Inredningen är modern med öppet kök och bardisk; inredningsmässigt för tankarna mig till restaurang Bocca på Östermalm som har italienskt som tema. Här är det däremot franskt som gäller. Allegrine har fått namn efter Danyels farmor och maten är inspirerad av hans uppväxt i Paris. På menyn hittar vi allt från säsongrätter till rätter komponerade av klassiska råvaror som pärlhöna, kalvbräss och piggvar. Men maten är på intet sätt rustik utan här är det vällagad elegans som gäller. Allegrine får mig på fall och när min favoritdessert Baba au Rhum kommer in, serverad med grädde och jordgubbar, blir jag knäsvag. Det känns som om Allegrine är det som nedlagda Metropol Palais en gång hade ambitionen att vara – en smakfull fransk matsal som här presenteras i ett mindre och mer avslappnat format. Så, nu vet du var jag hänger i sommar. Och som tur är har Mr Couet öppnat en vinbar mitt över Kammakargatan. Där kan man slinka in för lite vin serverad med en tallrik sniglar eller grodlår. Det kan ju inte bli bättre!

Vi började med kaviar och ett glas champagne. Under kvällen fanns ett fin erbjudande och till denna valde jag ett glas Henriot.

Ostron Demoiselle med fermented chili.

Steak tartare med anklever, sauterne, tryffelbrioche och vinägerlök.

Dykfångad pirgrimsmussla från Hittar med algsoja. En av rätterna på dagens specialmeny – denna ändras efter tillgång på råvara.

Piggvar, vit sparris, fyra olika rom och champagnesås.

Baba au Rhum med jordgubbar och grädde.

Mitt emot ligger Bar Étable.

Allegrine och Bar Étable drivs av Danyel Couet tillsammans med Sebastian H Thuresson.

www.allegrine.se

Allegrine Danyel Couets nya krog

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se