Villa Strandvägen – en familjär finkrog

Jag känner inte Daniel Müllern personligen. Jag har läst om honom, följt honom i media och sett honom kämpa i Kockarnas Kamp på TV4. Ändå känns det som ett besök på Villa Strandvägen på många sätt reflekterar Daniels personlighet, och det han står för. ”Känslan jag vill ge gästerna är familjär, och att man är hemma hos mig”, står det på hemsida. Och visst är det så! Vem trivs inte i en vacker sekelskiftesvilla? Jag stiger in i matsalen, möblerad likt mina bekantas Östermalmsvåning men utan designernamn á al Svenskt Tenn – här finns blommiga stolar, randiga kuddar och en stor bekväm soffa. I det öppna köket, med dess grandiosa lantliga spis, kan vi följa varje rörelse kockarna gör. Det är förstås alltid lika trevlig – jag är ett stort fan av öppna kök. Gillar skådespelet som utspelas som inför öppen ridå.

Jag är på matresa i Skåne under en veckas semester. Första stoppet är här i Ystad, och jag väljer faktiskt den lilla menyn med 5 rätter för 795 kr. Den stora kostar 995 och innehåller en rätt med kaviar samt en med utvalda ostar.

Någonstans i bakhuvudet hade jag väntat mig lite tyngre rätter, mer grädd- och smörbaserade. Men tji fick jag. Daniel Müllern bjuder i stället på fräscha, friska smaker med både finess och balans. Allt är ytterst vällagat. När jag frågar honom om detta säger han att han mognat som matlagare och som person, att han medvetet gått mot en elegantare stil. Det märks också att Daniel är noggrann i urvalet av råvaror.

När en matintresserad vän senare vill veta om jag kan rekommendera restaurangen svarar jag omgående ja. Här finns en folklighet, en lättillgänglighet som jag är övertygad om att de flesta kan uppskatta, vare sig du är matentusiast eller bara vill njuta av en trevlig kväll i goda vänners lag.

Välkommen till Villa Strandvägen. Här finns både restaurang och sju rum för övernattning.

Ostron med äpple, dragonolja, fläder och schalottenlök.

Kolgrillad pilgrimsmussla, Orelundstomat, avokado, rädisa och rostad chiliolja.

Rå hängmörad biff, Hällestadsvamp, skånsk alpost, fransk sommartryffel och hasselnöt (min var förstås utan p g a allergi men med krutonger istället).

Pocherad piggvar, bondbönor och sockerärter från Hammenhög, miso, havsörter och brynt smör.

Skånskt primörlamm, rödbeta, sotad lök, getost och trädgårdörter.

Fläder, jordgubbar, mynta och citronverbena.

Röda bär från Eriksgården, rabarber, gräddglass och maräng.

Daniel Müllern i köket.

Jag besökte Villa Strandvägen i somras. Mer info finns på hemsidan, där kan du även se aktuell meny: villastrandvagen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se