Vollmers – är krogen värd sina två stjärnor?

Skåneresan går vidare. Den här gången till Restaurang Vollmers i Malmö, Sveriges nyaste två-stjärniga krog. Av någon anledning pratas det inte särkilt mycket om Vollmers i branschen.  Bröderna Ebbe och Mats investerade alla sina besparingar i restaurangen som öppnade 2011. När första Guide Michelin Nordic kom ut 2015 belönades Vollmers med en stjärna. Under galan 2017 tog de hem ytterligare en, och numera tillhör de den prestigefyllda klubben av tvåstjärniga krogar i Sverige – tillsammans med Oaxen Krog i Stockholm och Fäviken Magasinet i Järpen.

För bröderna Vollmers kom andra stjärnan som en överraskning – men ändå inte. De har kämpat hårt för att komma dit de är idag. Deras mål har alltid varit att bli bland de bästa i Sverige, och jag tror att de alltid siktat mot himlen.

Mats och Ebbe gästspelar ofta på stjärnkrogar världen över och har vid flera tillfällen bjudit in några av världens främsta kockar till samarbete på hemmaplan.

Under sommarens besök, som är mitt första på krogen, blir det snabbt det tydligt att matlagningen sker på en hög internationell nivå. Jag inser att de där två gnistrande stjärnor är väl förtjänta. Maträtterna är komplexa och tekniskt avancerade. Det finns en slags skånsk Michelin-krogskänsla över hela upplevelsen som är svår att beskriva. Det handlar om allt från rätters komposition till menyns uppbyggnad – samt en imponerande service på högsta nivå. Det betyder inte att alla rätter tilltalar mig, nej ett par är faktiskt aningen svårtillgängliga. Men när jag nu sitter här och går igenom foton från kvällen förnimmer jag tydligt några favoriter – rätter som var helt magiska: Den varma potatisen som mosas med mortel i smör, det fantastiska brödet, den härliga nässelsoppan, den kreativa ostdesserten och, sist men inte minst, de godaste jordgubbar med grädde och glass som jag någonsin ätit.

Om vi pratar om Michelinstjärnor anser jag att Vollmers har stor potential nå ändra fram. Jag ser att tre stjärnor definitivt finns inom räckhåll!

Klädhängaren symboliserar den klädbutik som familjen Vollmer startade på 1920-talet.

Luckan och restaurangens kända gröna silkesmatta.

Några aptitretare.
– Ungsbakad betor och granskottspuré.
– Zucchiniblomma, svart vitlök och olivolja.
– Inlagd jordärtsskocka, pulver på rostad jäst.

– Kalvtartar med äggula, öter, dijonsenap, saltgurka och dragon med ett täcke av majonnäs och märg.
– Harsyra och buljong på spritärtor.

Tre sorters bröd gjorda från samma surdeg – en brioche smaksatt med Karljohan, ett bröd på blötlagt vete och ett maltbröd. Hemkärnat smör varav ett är blandat med getost. Galet gott!

Soppa på nässla och kyckling, stenbitsrom och krämigt vaktelägg.

Variation på spetskål och lardo.

Mussla kokt i rabarberjuice, fermenterad rabarber, citrontimjan, olja på citrontimjan och torkad mussla. Samtliga tallrikar är designade av Anna Kinman.

Havskräfta från Skagerack på en bädd av San Marzano tomater från Viken, dehydrerad tomat och havskräftsemulsion.

Lök från Åhus, karamelliserad lökpure, friterad lök, kärnmjölkskum, märg, örter.

Lamm, variationer på vårlök och potatiskrisp serverad med potatiskulor.

Vacker och vansinnigt god ostservering med spansk körverl, vild fänkålspollen, torkad yoghurt, syrengelé och spansk körvelolja.

Predessert: Nypon och färskost.

Jordgubbar i säsong.
– Fudge på viol, frystorkade jordgubbar, gelé och kräm på jordgubbar samt tunt skivade jordgubbar. Lågpastöriserad, 40 %-ig grädde.
– Glass på oupphettade grädde och förra årets jordgubbar.
– Nybakade wienerbröd.

Petite four med rödbeta och choklad.

Mats Vollmer efter service.

Viner: Champagne Agrapart & Fils 7 crus, McNaught & Walker Sauvignon Blanc 2o12, Macvin Rouge Pinot Noir, Rietsch Brandluft 2013, Castello Colle Massari Irisse 2015, Les Subileaux BM Domaine du Landreau, Domino de Valdeacasa Cosecha 2009, Sparkling Tea Grøn, Lang Beerenauslese.

Betyg:

Mat: 9/10
Dryck: 7/10
Service: 5/5
Prisvärdhet: 5/5

Mitt besök gjordes i somras och mer info finns på vollmers.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se