VOLT – en överraskande pärla

Sedan en dryg månad tillbaka hoppar jag på kryckor. Det innebär att jag inte kan ta mig hemifrån utan hjälp. Detta gör att jag under två månader i princip inte går på varken vinprovningar eller restaurangbesök – med undantag för helgen då min man kan följa med och hjälpa mig. Vi har bestämt att en gång på helgen ska vi ut och äta. Främst för att jag ska komma utanför hemmets fyra väggar men också för att få äta gott förstås.

I helgen var det dags för VOLT, som ligger på Kommendörsgatan i Stockholm och har en stjärna i Guide Michelin. Volt har legat lite under min radar, trots att krogen funnits i många år och hyllats av både branschfolk och i media. Av det jag läst är det som definierar Volt närheten till naturen och naturviner. Just dessa två delar har fått mig att avvakta. Jag har svårt att förhålla mig till krogar/människor som har en hardcore-vision. Nu var jag äntligen redo. Blev dessutom otroligt glad när jag såg att Volt börjat med lördagslunch. Jag och maken förberedde oss därför på en lunch i naturens tecken. Skulle måltiden smaka örter och gräs? Skulle vi serveras de vanliga rotfrukterna?

Besöket började lite stapplande. Vi hade bokat kl 13, och jag var några minuter tidig. Stod med mina kryckor och funderade. Lokalen var mörk och stängd. Trodde faktiskt att det blivit något fel. Så plötsligt öppnas dörren. Nej då, de hade bara inte uppdaterat öppettiderna på dörrskylten.

Den lilla lokalen andas exklusiv bistro. Välkomnande men med en kreativ stramhet. Här finns konstverk gjorda av djurben och ur högtalaren strömmar svensk musik. Två av krögarna var på plats, Johan Bengtsson i matsalen och Fredrik Johnsson i köket, Peter Andersson var ledig. Vi valde fyrarätters, vilket i princip var sex rätter då både aptitretare och kaffegodis höll samma storlek som övriga.

Så snart maten började serveras föll alla mina förutfattade meningar platt till marken. Måltiden var varken klorofyllstinn eller rotfruktsbaserad. Det kändes mycket befriande att slippa jordärtskockan, kålroten och palsternackan – och trots detta lyckas Volt ändå med konststycket att hålla en naturnära linje. Rätterna är, precis som jag älskar, eleganta, vällagade och balanserade. Jag föll handlöst för kökets sätt att naturligt arbeta med syra i rätterna, vilket ger en underbart integrerad friskhet. 

Fler exklusivare krogar i Stockholm har försökt ha öppet för lunch, men det är svårt att få de svenska gästerna att komma. Jag förstår inte detta. Det är ju prefekt att kunna njuta av en hel eftermiddag på krogen med några glas vin. På Volt kör de lunch under våren och gör sedan en utvärdering. Värt att notera är restaurangens goda alkoholfria drycker, som dessutom är otroligt prisvärda. Jag lägger Volt till en av mina nordiska favoritkrogar – det enda jag ångrar är att det tog så lång tid innan jag pallrade mig hit!

Avskalat, industriellt men ändå inbjudande.

Emulsion på havskräfta och spansk körvel som serverades med potatischips smaksatta med fermenterad potatiskrydda.

Pilgrimsmussla, svamp och lökbuljong.

Tunt skuret innanlår på fjällko från Övermora, boveteknäcke, märgdressing och vattenkrasse.

Ångad spetskål med sås på filmjölksvassle, rökt och bakad regnbåge med gran, lind och björk.

Yttre kålbladet, snabbt ångat och sotat, med urbenat slag på rödingen glaserad med reducerad kåljuice.

Surdegspannkaka med grön tomat, riven Allmnäs tegel och oregano.

Dessert på solhavre, honung, pollen och maräng.

Infusion på bland annat torkade hallonblad och björk. Rullrån och kaka med myskmadra. En perfekt avslutning.

 

Volt – en överraskande pärla

Sex rätter: 885 kr
Fyra rätter:  685 kr

www.restaurangvolt.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se