Det strålar om Daniel Berlin

Det strålar om Daniel Berlin: Under mitt sommarbesök på Daniel Berlin Krog serverades förstås ett par signaturrätter men också några, för mig, helt nyskapande. På så sätt bevisar Daniel att han är en av landets främsta kockar – som lyckas balansera smakerna på ett helt makalöst sätt.

Jag, och många med mig, stod som frågetecken när Daniel Berlin endast tilldelades en stjärna i Guide Michelin år 2016, men redan året därpå hade den röda guiden hunnit i kapp. Från och med i år hittar vi en skylten med två vackra vitmålade blommor utanför dörren till Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, och han gör också skäl för dessa. Precis som förra året, läs om mitt besök här, hade jag bokat lunch. Främst för att jag älskar finkrogslunch, men också för att jag vill gynna och främja idén med att servera lunch.

Lunchmenyn är dock inte lika omfattande som middagen – och jag har därför redan bestämt att nästa besök blir en kvällsbokning.

Under lunchen reflekterade jag över följande: Balsans, balans och åter balans. Alla smaker är så otroligt väl avvägda. Förra året var vissa rätter aningen mer finstämda, den här gången har Daniel skruvat upp smaker och texturer ett litet snäpp på vissa rätter, exempelvis ägget med bönor, vinbär och brynt smörskum – där den fylliga och runda smaken av smör möter friskheten i ärtor och ett och annat vinbär.

Krustad bakad på vete, lätt kokt vaktelägg, syrad senap och lardo från Linderödgris.

Krustad bakad på majs med grillad zucchini, rabarber, libbsticka, fågelgräs och kärleksört.

Jästa pannkaka med ättikskokt sidfläsk, kräm på äpple och frusen pepparrot.

Kastanjebröd med kanel och anis toppat med tupplever. Alltid lika magisk!

Kylda smultron från trädgården – vita och röda.

Gös, vit morot, dillkräm samt sås på Ingrid Marie-äpplen, mogna krusbär och söltång.

Surdegsbröd och smör.

Lätt bakad torskrygg som vilar på rökta torskkinder och -panna i smör. Lila brytbönor samt buljong på vitkål och örter. Detta är nog min favorit under dagens lunch.

Gula från bakat ankägg i sås gjord på rostad kyckling och krondill samt färska spritärtor i olja av svarta vinbärsblad. Allt täckt av ett skum på brynt smör.

Rygg på 4 månader gammalt Suffolk-lamm där fettet gnids in med getsmör innan grillning.

med grillad primörbeta och sås av lamm och jäst fjolårssvamp. Serverat tillsammans med …

En minipaj med trädgårdens potatis, gräslök, lammbringa och rökt hjärta.

Äppelsorbet som pre-dessert.

Hommage till konstnären Ellen Ehk Åkesson. I botten en gelé på honung från trädgårdens bikupor, glass på getmjölk och ängsyra samt skum på gatkamomill och citrontimjan. På toppen ett flarn gjort på maskrosblomma, Ingrid Marie-äpplen, honung och sedan pudrat med bipollen.

Salt äggvita med yoghurt glass, varm karamell med rosmarin och tall. Vid sidan serverades choklad från Tanzani, 74 %, från Österlen Chokladfabrik.

Fick en fin bild på Daniel Berlin denna vackra sommardag då lunchen serverades ute på terrassen.

 

Det strålar om Daniel Berlin

I glaset: 2011 Vielle Vignes 1er Cru – Dhondt Grellet Flavigny, 2116 Riesling – Alte Reben Günter Steinmetz, 2015 Chardonnay Chateau Renard – Domaine de St Pierre, 2006 Gattinara – M Petterino, 2016 Tokaji Late Harvest MAD.

Avsmakning Lunch: 1150 kr
Vinmeny Lunch: 850 kr
Alkoholfritt: 450 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se