Mazzei, Dario Cecchini och AG

När ett nytt vin eller ny årgång ska lanseras i Sverige händer det ibland att en representant från vinproducenten kommer på besök till Sverige. Jag uppskattar främst när det är ägaren eller chefsvinmakaren därför att diskussioner och presentationen då kan bli lite extra nördiga. Häromdagen var det Francesco Mazzei från Mazzei i Toscana i Italien som hälsade på tillsammans med goda vännen och slaktaren Dario Cecchini. Presentationen hölls på restaurang AG, där man senare på kvällen arrangerade en specialmiddag tillsammans med slaktaren från Panzano.

För ett par år sedan besökte jag Dario Cecchinis restaurang i Panzano och då förklarade han sin filosofi:
– Jag är Dario Cecchini från Panzano. Jag känner mig som en slaktare i en liten by i Toscana. Jag känner mig som rösten av många slaktare i många små byar i världen. I en värld med många stora kockar måste någon prata för de små slaktarna. Vi jobbar hårt hela dagarna. Ingen lyssnar på dem för världen söker efter stjärnorna …
Dario är en underbar estradör och en perfekt ambassadör för det goda köttet.
– Det är viktigt att korna ska ha ett så långt bra liv som möjligt. Köttet ska lukta av glädje, det som är industriellt slaktat luktar smärta.

De viner som presenterades gick också i sann italiensk anda. Här kommer ett par tips till sommaren:

Vinprovning på g.

Belguardo Rosé med 50 %  syrah och 50 % sangiovese. Lättsamt med fin frukt och lite citrus. Ett härligt rosé till lättare rätter eller bara sippa på en ljummen sommarkväll. Finns på Bolaget från 5 maj för 125 kr.

 

 

 

 

 

 

 

Fonterutoli 2015 Chianti Classico DOCG. Rött vin på 90 % Sangiovese, 10 % Malvasia Nera, Colorino och Merlot. Lite pepprig med smak av mörka körsbär, hallon, lakrits och kaffe. Fin syra och tanniner som fungera utmärkt till en bit kött.

Fonterutoli 2009  Chianti Classico DOCG. Så kommer vi till min förkärlek för lite äldre viner. 2009 var ett mediokert år i Toscana och Mazzei valde att inte göra något prestigevin. De bästa druvorna gick därför till Fonterutolin som i 2009:an har en mogen smak av tät frukt, fat och mjuka tanniner. En favorit under provningen som släpps i BS den 20 maj och kostar 199 kr.

Grillade skaldjur – perfekt till rosé.

Kött som Dario tagit med sig – en Bistecca Fiorentina, så klart.

Darios signatur-slogan är: To beef or not to beef.

Hela teamet från Italien med Dario, hustrun Kim och Francesco Mazzei i mitten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se