PAVLOVA MED CITRONCURD, GRANATÄPPLE OCH YOGHURTSORBET
Av Olle T Cellton Foto Fredrik Skogkvist Ur boken Enkel god mat (Natur & Kultur)
Nya zeeländska pavlovan (australiensarna argumenterar emot) är namngiven efter den ryska balettdansösen. Det är en maräng med ett mjukt inre, lite som marshmallows med skorpa.
130 g äggvita (ca 4 ägg)
260 g strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk maizena
1 sats citroncurd, se nedan
1 sats frusen yoghurtsorbet, se nedan ev smaksatt med lite rosenvatten
1 granatäpple, plockade kärnor
40 g skalade pistaschnötter, grovhackade
CITRONCURD
3 citroner, finrivet skal och pressad juice
100 g osaltat smör
200 g strösocker
3 ägg, lättvispade
Värm citronskal, -juice, smör och socker i ett vattenbad under omrörning tills sockret lösts upp. Tillsätt äggen och rör om med en slickepott tills smeten tjocknar. Häll upp i steriliserade burkar med tättslutande lock. Klipp ut en bit bakplåtspapper och läggöverst i burken för att minimera luftkontakten. Försluten håller den 2 månader i kylen.
3 dl hemmagjord eller turkisk yoghurt
1 1/2 dl vatten
150 g strösocker
pressad citronjuice
Gör en sockerlag genom att koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt svalna. Blanda sockerlag och yoghurt, pressa i lite citronjuice. Kör i glassmaskin tills sorbeten är klar.
Bokförlaget Parasoll AB I Org. nr 556692-8759 I Copyright Bokförlaget Parasoll AB
Hemsidan av Area81.se